Ahad, 31 Disember 2017

Kisah Ku Cabaran Dan Strategi Selesai Hutang


Sebenarnya rasa nak cerita lama kisah bagaimana saya dapat selesai hutang sedikit demi sedikit cuma ada part perlu ditapis kerana hal-hal peribadi tak sesuai diceritakan. Di akaun media sosial saya lihat diorang ingat hanya 2 selesai hutang pinjaman pelajaran sahaja sedangkan ada 3 lagi hutang saya dapat selesai sebelum tahun ini.

Sebelum nak cerita 5 hutang selesai saya sejak dari Kolej hingga lah berkerja sekarang dipupuk sikap benci hutang cuma akhirnya terpaksa ada 2 situasi hal-hal peribadi terpaksa dilonggar syarat untuk buat pinjaman. Antara pinjaman saya buat:-
  • EasyRHB Pinjaman Peribadi RM4k.
  • EasyRHB Pinjaman Peribadi RM3k.
  • Pinjaman Pelajaran MARA RM25k++.
  • Pinjaman Pelajaran PTPK RM5k++.
  • Fee Guaman Perumahan RM650.


Nampak macam sikit tapi jumlah dalam RM37K++ tapi ada 2 lagi pinjaman saya tak senaraikan sebab masih bayar hutang besar jumlah.

Stress 5 Hutang Yang Menyeksakan Dan Tak Aman.

First saya buat EasyRHB Pinjaman Peribadi RM4k untuk settle urusan perumahan deposit 10% dan juga tunggakkan hutang rumah sewa dalam 5 bulan tak silap, kenapa jadi tunggakan bulanan sewa rumah tu tak sesuai saya ceritakan kerana melibatkan peribadi.

Next situasi... Lepas dapat rumah baru sendiri lagi hampir 4 bulan terpaksa buat 1 EasyRHB Pinjaman Peribadi RM3k kerana hal peribadi nampak sedikit tapi menyakitkan sampai satu tahap nak hampir tunda kahwin tapi alhamdullilah ada sumber lain macam freelance, pelaburan, dan duit kecemasan tanpa buat pinjaman.


Selepas kahwin dan selesai 3 hutang terpaksa lah 2 pinjaman pelajaran kena on balik daaa ada satu tahap penjamin push gila-gila saya selesaikan dan cuba penjarakan! Pelik rasa nak tergelak cuma terpaksa serius. Apakah dayanya penjamin tu adalah 2 anggota Polis pangkat tinggi. Nak atau tidak terpaksa teruskan jer lah tiap-tiap bulan bayar siap kena pelbagai cacian dan makian.


Masih Tak Mampu Bayar Hutang Sebab Gaji....

Saya ni tak lah macam orang kaya pun dan jugak gaji bukan lah tinggi pun. Saya start kerja pada pertengahan tahun 2004 secara kontrak pun RM1000 gaji pokok tapi nak selesai macam mana hutang gaji macam tu sehingga tahun 2005 berhenti kerja. Tak ada bayar 2 pinjaman pelajaran ketika itu kerana keadaan tersempit.


Sejak tahun 2006 pun gaji starting sangat ciput pada harga RM600 permulaan still tak mampu bayar. Betul-betul start pun tak silap tahun 2007 itu pun tunggang langgang bayar atas kemampuan siap kena maki.

Strategi Selesai Hutang.

Alhamdullilah... Kebetulan pada tahun ini MARA ada menyambut ulang tahun jubli perak beri diskaun sangat murah giler pinjaman bagi yang bertuah. Sedar atau tidak saya jugak tersenarai diskaun pinjaman sangat murah sehingga bulan 3 tahun 2017 tak silap saya selesai hutang untuk pinjaman MARA.

Dalam bulan 11 tahun 2017 dapat selesai hutang pelajaran PTPK dengan strategi agak lain sikit iaitu bantuan KWSP bayar rumah selama 11 bulan (limit tak silap 13 bulan). Ini pun saya baru tahu dari kawan kongsi bagaimana menggunakan bantuan KWSP bagi yang dah ada rumah sendiri bukan rumah sewa yea.

Lagi 3 tu bayar hutang (2 personal loan dan fee guaman perumahan) saya settle sejak tahun 2015 kebetulan dapat habuan agak lumayan tak sesuai saya ceritkan dari mana dapat sumber halal. Kalu ikutkan dapat selesai hutang dalam pertengahan tahun 2016.


Tinggal 2 Hutang Berat.

Selain 5 hutang saya dapat selesaikan. Sekarang tinggal 2 lagi hutang agak berat iaitu rumah dan kereta jer lah. Buat masa ni insyaAllah saya target 1 hutang cuba sedaya upaya selesai tahun 2018 sebab saya ada pergi kursus dan juga kawan-kawan kongsi tips tentang pelaburan membuatkan saya beranikan diri melaburkan yang High Risk (bukan skim cepat papa yea) dan juga kerja-kerja sambilan termasuk perniagaan.


Bestnyer Selesai Hutang Dapat Tenangkan Hati Dengan Aman.

Sejak selesai hutang walaupun tinggal lagi 2 tapi rasa tenang dan aman sikit. Saya dapat saving banyak-banyak duit dan dapat belanja keluarga, anak, dan kawan memerlukan bantuan. Nasihat saya nak bergaya atau berhipster tu ketepikan sementara tak best kalu masih buat pinjaman. Kena cuba sedaya upaya pegang prinsip diri 'AKU BENCI HUTANG' sebab tak tenang beb sampai susah tidur, dan jugak boleh menyusahkan orang lain. InsyaAllah azam tahun 2018 sejak saya belajar kesilapan, berniaga dan baru celik ilmu pelaburan akan datang bila anak saya besar tak nak buat pinjaman sedaya upaya selain dapat biasiswa. Boleh jer kita hidup bersederhana tak perlu kejar sangat gaya hidup mewah. Orang dulu-dulu pakaian pun nampak kerja petani atau buruh kasar tetapi mempunyai aset harta dan hartanah banyak.

Isnin, 4 Disember 2017

Artwork Animasi Ku Kena Banned Babak Pertarungan Di Program TV!!!


Menonton video ini perlu sign-in akaun Youtube kerana kategori Age-restricted

Ada beberapa artwork animasi lama saya kena banned cuma yang ini saya ingat dari siri animasi Puteri Hang Li Po untuk stesen TV di RTM. Babak pertarungan dari durasi minit 0:26 hingga 0:38 sekali disiarkan dalam stesen televisyen di RTM, tanpa tapisan beb!

Bila tayangan ulangan dipotongkan babak pertarungan ini. Mungkin staff RTM yang bahagian penapisan menganggap babak ini tidak sesuai dipertontonkan kerana ada unsur ganas dan kejam.

Dari segi jalan cerita ia berkisahkan sejarah kehidupan sri kandi Puteri Hang Li Poh berhadapan dengan rakyat di negeri Melaka dan juga kerjasama menghadapi musuh . Klasifikasi animasi ini bagi saya sesuai tontonan 13 tahun maybe untuk kanak-kanak bawah pengawasan ibubapa.

Rabu, 29 November 2017

Kisah Ku Berhadapan Persepsi Orang Malaysia Dalam Industri Multimedia, Animasi & Kesan Visual



Assalammualaikum... Lama jugak saya tak update blog personal kerana busy kejar dateline sampai lebih 5 filem dalam dan luar negara tak sempat nak post review filem. Huhuhuuu... Teringat masa makan seorang diri di Restoran ada pasangan (saya tak kenal) saja-saja berbual dengan saya tentang 'Kerja apa?' terlintas nak post pasal berhadapan persepsi orang kita. Macam-macam orang kita yea... 😂

2001 - Pertengahan 2004

Mula-mula kerja secara practical, freelancer, part time (walaupun masih belajar kolej dalam sekitar tahun 2001 hingga 2003) dan kontrak sebagai Animator Multimedia Designer persepsi biasa saya berhadapan kawan berlainan bidang atau client ialah "koa pakai software apa utk edit gambo?", "koa buat kartun macam mana?" dan macam biasa lari bidang "Koa boleh tak format PC?".

Pertengahan April 2006 - Akhir Oktober 2014

Dari sini saya bermulanya kerja sebagai 3d animator di sebuah company tidak terkenal dimata masyarakat tapi dalam industri animasi dan vfx di Malaysia ramai mengenali cuma... Persepsi biasa masyarakat "Kerja animasi!!! Koa ker buat animasi Upin Ipin atau BoboiBoy?" Aduhyai... Walaupun saya bukan buat pun tapi ramai pak/mak cik, pelajar (Sekolah, Kolej dan Universiti) dan juga masyarakat selalu lah kata macam tu. Ada tak boleh blah di hospital masa gi buat rawatan checkup (lepas kena kemalangan) tukang registration tu baca tulisan saya diborang dan bertanya "Juruanimasi! Kerja apa tu?". Dah lah tengah sakit terpaksa explain plak tapi alhamdulilah ada kawan dia tolong explain kan. Huhuhuuu... Stress wooo.

Akhir bulan 11 2014 - Sekarang

Kerja sebagai 3D Generalist untuk buat animasi dan VFX filem dan drama persepsi selalu lah orang mesti akan kata "Pergh!!! Best macam tu hari2 jumpa artis terkenal" sampai lupa terus orang nak cite pasal kerjaya, artis punya pasal lah kan.

Wallahualam... Ini antara persepsi biasa saya hadapi jumpa orang kita lah. Huhuhuuu... Macam-macam lah orang Malaysia. Teringat dulu boss tempat kerja lama ada kata di Jepun masyarakat diorang sangat menghormati dan tabik spring orang bekerja sebagai Animator atau VFX.




Khamis, 20 April 2017

Pengalaman Yang Pertama Kali Ke KL Tower Untuk Pelancaran Produk LUXONE International.

Ado gapo dengan KL Tower dan Produk LUXONE

Sepatutnya kebiasaan selepas event terus jer update post pada hari Isnin (17 April 2017) cuma ada tugasan perlu di selesaikan dahulu. Ok lah... Selama saya bekerja ini antara event lari bidang lah. Sebelum ini kebiasaannya event saya pergi pun pasal demo software, pra-tonton filem, pelancaran filem, bengkel, anugerah dan lain2 berkaitan dengan industri animasi dan filem. Kali ini event saya pergi bersama member2 opis sangat luar biasa bukan saja untuk press conference & Product Lauching tapi lokasinya di KL Tower!!! Awesome beb!!! Selama saya duduk Selangor dan KL ini kali pertama lah.

A post shared by Azwan Alamam (@azwanalaman) on

Asal nak naik kereta member. Tetiba sorang member bagi idea baik naik UBER sebab
dapat elakkan kesukaran dan cas agak mahal parking KL Tower. Naik Proton Exora.

Sudah sampai KL Tower tu diorg bagi tiket dan terus naik lif. Pergh!!! Selalu saya lihat nombor digit lif tu biasanya tunjuk berapa tingkap tapi yang ni tunjuk meter! Masa naik lif telinga dah berdengung beb. Sayang tak ambik gambo dalam lif. Huhuhuuu...

A post shared by Azwan Alamam (@azwanalaman) on

Hah!!! Tiket ke KL Tower kosong ringgit...😅

Lepas keluar dari lif tu sambil tunggu tetamu terhormat dan sebelum acara bermula. Apo lagi berkesempatan melihat bandar2 luar. Huhuhuuu... Aduhyai! Dah lah saya ni tak cukup tidoq rasa hampir pening dan lagi2 hampir rasa gayat. Yolaaa... First time siot pergi KL Tower tapi nak hilangkan gayat saya kena mindset kan yang saya first time datang ambik peluang.

Aduhyai!!! Dah lah saya ni tak cukup tidoq rasa 
hampir pening dan lagi2 hampir rasa gayat.😥

Erk... Sempat lagi ambik gambo mangkuk
jamban canggih. 😅

Owh... Ini ker Press Conference & Product Launching rupanya.
Masa ni VIP tengah On The Way lagi 15 minit sampai ke majlis ni. 😎

Ok... Lepas kedatangan tetamu terhormat. Pengarah filem muda dan kini tauke produk memberikan ucapan berkaitan produk bukan sahaja untuk kecantikan sahaja tapi ia juga untuk kesihatan. Dato' Rosyam Nor turut menggunakan produk ini mengatakan antara produk terbaik dan lain dari lain. Hohooo... Produk tu bernama... LuxOne Argan Oil. Untuk mengetahui selanjutnya berkaitan produk layari http://luxone.com.my/ dan tentang acara detail tu korang pergi di http://youth.bernama.com/v2/news.php?id=1349439.

Press Conference & Product Launching






Nak besar gambor klik jer mana2 gambo yea. 

Oh ya!!! Ini iklan TV produk kecantikan dan kesihatan.

Dah selesai upacara dan makan minum apo lagi jalan2 bersama member opis pergi 1 tempat tumpuan pelancongan dapat melihat pemandangan, barangan cederamata (Aduh! Cedera mata den), dan juga pakai teropong melihat pemandangan (siap member setting ngedap orang mandi daaa...).

Selepas selesai acara so makan dan minum sambil2 tu ambik gambo pemandangan
sebelum pergi ke satu tempat tumpuan pelancongan.


Nak besar gambor klik jer mana2 gambo yea.

Tempat Melihat Pemandangan, Teropong, Dan Barangan CederaMata
Antara Area2 Tumpuan Pelancongan.


Nak besar gambor klik jer mana2 gambo yea.

Heheheee... Top dan Bottom like gambo di instagram saya (https://www.instagram.com/azwanalaman/) ada 2 gambo. Huhuhuuu... Ada satu gambo laju dan meningkat beb. Satu lagi gambo tu ayoyooo 4 like jer gambo bangunan Ambank!!!

A post shared by Azwan Alamam (@azwanalaman) on
TOP nombor 1 beb!!! Banyak like plak gambo instagram saya yang ni. Gatai btoi korang yea... 😂😹

A post shared by Azwan Alamam (@azwanalaman) on
Alololooo... Yang ni sikit jer like? 😓

Ok lah... Selesai dah acara dan berjalan-jalan dalam KL Tower cuma kami pergi pun yang ini jer sempat. Yang Sky deck dan lain2 tu tak sempat pergi sebab kesuntukan masa member nak ambik anak, isteri dan apa2 urusan masing2 lah. Pergi dan balik naik Proton Exora (pemandu lain2) dengan hanya guna service UBER sangat mudah dan menjimatkan duit. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada Skop Production, Viper Studio dan juga LuxOne International Sdn Bhd menganjak kami ke acara ini. Dan... Tahniah kepada Syafiq Yusof jadi tauke untuk produk yang lain dari yang lain semoga berjaya dalam berbisnes. 😎

Gambo selepas selesai acara dan berjalan-jalan area KL Tower.
Balik pun naik Proton Exora jugak!!!



Jumaat, 7 April 2017

Video Kata-kata Mutiara Dan Hikmah (Semangat Rerumput) Dibaik Pulih


Lebih 3 minggu saya berehat sekejap menaip blog personal kerana fokus tugasan harian. Ok... Blog entry kali ini pasal 1 video hasil kerja saya kena copyright sejak 10-September-2013 jadi tak ada langsung muzik. Dah macam sunyi sepi.

Aduhyai!!! Kena copyright daaa hantar melalui email saya... 😥

Sekarang ini sudah kembali pulih saya re-edit ambik muzik yang disediakan oleh Youtube bertajuk In Albany New York- The 126ers sejak akhir bulan lepas. Sebelum kena copyright muzik latar saya ambik dari Utada Hikaru - Final Distance. So apa pun layan video kata-kata mutiara dan hikmah...

\(^.^)/


TIPS

Elak kena copyright ni pakai jer apa2 lagu atau muzik yang disediakan dari Youtube atau selain itu pakai muzik yang free royalty boleh search Pak Cik Google jer. Tak effect orang buat duit Google Adsense. 😉

Rabu, 22 Mac 2017

Google Doodle P. Ramlee Teringat Gambar Ayah Berbual Dengan 2 Pelakon Terkenal.

Gambar dari (Google Doodles)

Bila lihat gambar lakaran tokoh artis lagenda termasyur Malaysia Allahyarham Tan Sri P.Ramlee atau nama sebenar Tan Sri Datuk Amar Teuku Zakaria Teuku Nyak Putih dari Search Engine Google (Google Doodles) membuatkan saya teringat gambar ayah saya bersama 2 artis terkenal.

Mengikut kata ayah saya masa tu kereta pelakon tu rosak so ramai datang membantu dan sambil itu berkesempatan berbual-bual dengan 2 pelakon terkenal sedang menunggu kereta selesai dibaiki. Kebetulan yang sangat luar biasa ayah saya dapat bertemu artis lagenda Malaysia. 😍

Sebelah kiri Allahyarham Tan Sri P.Ramlee tu ayah saya.

Ramai turut membantu untuk membawa kereta problem tu ke bengkel.

 Kereta berada di bengkel melihat apa problemnya? 😅

Jutaan terima kasih kepada Google Malaysia kerana memberikan penghormatan menerusi Doodles atau lakaran seniman agung itu pada enjin carian internet.

Khamis, 16 Mac 2017

[ Review Filem ] J Revolusi - Nice Idea Tapi Masih Fresh


Korang layan dulu trailer ni kejap. Kalu malas baca jer lah review bawah.

Katanya dah Box-Office hampir RM5 juta setakat permulaan tayangan tahun ini membuatkan saya cuba menonton sendiri filem melayu ni.

~> Erk... Ringkas sangat mukadimah Encik Awey (Azwan Alaman)! 😂

SINOPSIS

Mengisahkan tentang Jay Zulkarnain yang merupakan seorang ketua pegawai Unit Tindakan Khas (UTK). Pasukannya begitu digeruni penjenayah kerana kepakaran mereka berdepan musuh. Konflik bermula apabila adik Jay, Dian (Nur Fazura) yang juga seorang ejen ditangkap oleh pengganas misteri. Dalam misi menyelamat adiknya itu, Jay terperangkap dan dituduh membunuh seorang rakan setugasnya. Tercetuslah pelbagai konflik dan insiden mengejutkan yang menghantui Jay.

~> Copy paste sinopsis dari http://seputarislammelayu.blogspot.my/2017/03/sinopsis-filem-j-revolusi-2017.html

REVIEW

Owh... Saya selidik latar belakang pengarah filem melayu (Zulkarnain Azhar) ni masih fresh dalam mengarah filem, kira pertama kali. Apa pun sesuatu yang baik untuk pengarah filem terbaru memberanikan diri menghasilkan filem bergenra aksi dan penyiasatan dan ada idea2 menarik. Kasi support skit untuk pengarah ini. Hohooo... Saya kata nice idea dalam filem J-Revolusi ada babak2 belum ada lagi mana2 filem melayu buat biar pun di ambil contoh2 filem luar, ada gaya Mission Impossible jer. Oh ya... 1 babak terakhir pertarungan antara Jay VS Andra agak menarik idea fight scene orang putih tak pernah buat lagi (Last saya akan cite) dan ada juga sedikit sangat babak2 tugasan UTK (Unit Tindakan Khas).

Story plak.......... Erk... Nak kata macam hampir2 telefilem drama tv3 pun tak kot atau hampir2? Ia berkaitan Bapa bekas Komando dan anak diantara Jay dan Dian senang cite pasal keluarga Polis lah. Plot dan subplot ada kekurangan dan sedikit terabur. Kisah silam pun kurang detail. Berkaitan virus pun sekjap jer tak detail sangat. Ada info mana entah kata movie ni nak tunjuk kan tugasan sebenar Polis bahagian UTK tapi apa saya menonton sedikit sangat. Ini kalu anggota Polis dapat cuti (Polis susah dapat cuti tau) meluangkan masa menonton filem ni di panggung comfirm geleng kepala bertambah stress kot.

Bab karakter. Sebelum nak cite pasal karakter saya respek untuk seorang pelakon Zul Ariffin sedaya upaya bentukkan badan nampak sado sebelum nak berlakon mana2 movie lasak sebelum ni banyak berlakon drama romantik jer dan cuba sedaya upaya memberanikan diri buat stunt. Ok...  Apa saya perhatikan semua karakter dalam cite ni macam tak di build kan dengan kemas sehingga nampak kaku tak kira lah protagonis dan antagonis. 3 contoh lah watak Jay sepatutnya nampak orang yang genius dan disegani tapi macam biasa2. Skodeng (Azad Jasmin) plak lawak cara dia bukan ala2 Mamak Pasembor tapi lawak dibuat-buat, dan Si Andra (Farid Kamil) kurang jahat sangat.

Teknikal... Banyak mistake dari segi konti (penetapan sesuatu sama antara babak sebelum dan selepas) dan logik. Bayangkan contoh sorang Si Jay kena belasah teruk2 gile sepatutnya bekas lebam dan parut ada tapi ada tak konti. Ada sponser mana2 produk kecantikan ker yang hilang parut dan lebam? Dasat!!! Bertambah keayuan Si Jay plak hilang kesadoannyer... CGI untuk senjata pistol view target bunuh mangsa terlalu canggih hakikat biasa2 jer digunakan Polis, dan Jay pakai helmet PERGH!!! Canggih cuma kurang natural CGI kalu nak natural apa kata beli smarthelmet jenama Skully AR-1 ada jual di Malaysia tak silap harga RM6k++, jika ada. Dan last scene [Sori sentuh skit jer spoiler] Jay melutut dihadapan Dian ramai penonton perasan mengatakan babak tak logik waktu dari siang hingga malam, bagi saya logik cuma kasi kreatif kan skit babak tu memang ada kes situasi tu nak selesaikan masalah mangsa memakan masa lama. Banyak lagi nak list mistake tapi korang tonton lah sendiri.

Ini contoh smarthelmet jenama Skully AR-1 memang dah jual di Malaysia.
Tak tahu lah sekarang ada lagi atau tak?

Fight scene plak expectation saya lagi gah dan gempak cuma sekejap2 jer!!! Aksi stunt pun ada nampak macam digunakan tali walaupun dah clean-up kan tali. Boleh jer memberikan peluang pelakon melakukan stunt sendiri tapi kalu nak aksi nampak terbaik apa salahnya kasi lah stuntman profesional lakukan. Last sebelum bagi ranting bintang [Sori sentuh skit jer spoiler] saya puji idea final fight scene Jay VS Andra lawan atas platform memang lain dari yang lain walaupun fighting sekejap jer saya percaya akan ada mana2 filem tiru aksi ini.

Tonton disebalik tabir macam mana diorang bertarung atas platform.

KESIMPULAN

Ermmm... Saya menonton filem ni sampai habis babak lawak pun tak lawak tapi babak serius dan sedih nampak lawak plak sampai tahan gelak dan facepalm. Huhuhuuu... Ini pandangan saya so is ok lah menonton filem melayu ni walaupun sedikit kelainan dan perlu di improve kan lagi. Jalan cite tak lah poning kepla kena perah2 otak. Enjoy jer lah... 😎

PENILAIAN:-

3.2/5 Bintang... Jika ada next sekual filem J Revolusi versi 2 akan datang lah kerana sambutan Box-Office setakat ini make sure Pengarah filem terbaru dan Penulis Skrip improve dan upgrade kan lagi untuk filem ini.

P/S:- Oh ya!!! Saya perkenalkan hastag pertama saya untuk review apa2 filem #ReviewFilemFromAwey . Mana2 laman sosial lah jika korang ada add, search atau perasan saya. 😎

babab.net