Ahad, 9 Januari 2011

Punk Dan Yahudi

Dari hilangkan boring saya saja-saja tengok New Feed di FaceBook terbaca pautan dari NGO - Melayu Islam Bersatu ada berkongsi satu blog ibnu yaacob berkaitan 'Blog Konspirasi Malaysia'. Jadi saya saja2 baca terjumpa satu tajuk yang patut dikongsi untuk pembaca semua iaitu 'Punk dan Yahudi'. Apa pun anda boleh layari ke link http://ibnuyaacob.com/?p=1156 tak pun baca di blog saya 'nampak sangat copy paste post dari blog orang tapi dah admin galakkan sebar artikal... ;-P' kalau malas nak klik lah.


ramones

Pengasas muzik PUNK adalah Yahudi, itulah hakikatnya. Muzik yang digilai ramai sejak 1990-an di Malaysia ini sebenarnya sudah lama bertapak di bumi Amerika cumanya pengaruh PUNK lambat sampai kerana himpitan dengan genre-genre muzik lain seperti heavy metal, rock dan ballard.

Zaman kegemilangan PUNK

Muzik PUNK adalah sejenis muzik bersahaja yang unik tetapi ada simfoninya ditambah dengan bunyi-bunyian yang agak bercelaru. Muzik ini menggunakan alat-alat muzik yang sama dengan genre muzik lain tetapi perbezaannya hanyalah pada pakaian si pemuzik.

PUNK mula diperkenalkan sejak 1976 di Amerika, Britain dan Australia. Ketika itu kebanyakan pemuzik jenis punk melakukan sendiri pembikinan album mereka bermula dari penciptaan lagu, rakaman, hinggalah kepada percetakan album.

Antara kumpulan yang dikatakan pengasas PUNK ialah Ramones. Kumpulan yang berasal dari Amerika ini diasaskan oleh pemain drumnya iaitu Tommy Ramones. Kejayaan kumpulan Ramones pada eranya lebih menonjol walaupun ketika itu diasak oleh kepopularan band-band lain seperti Sex Pistol dan The Clash.

(Gambar) Tommy Ramones (kanak sekali) dan ahli-ahli kumpulannya.

Keyahudian PUNK

PUNK dikatakan berasal dari Yahudi kerana pengasas band The Ramones iaitu Tommy Ramones adalah keturunan Yahudi yang berhijrah dari Budapest, Hungary. Tommy bukan sahaja seorang Yahudi tetapi kini aktif dalam aktiviti-aktiviti komuniti Yahudi seperti YIVO Institute for Jewish Research di Manhattan.

Selain Tommy Ramones, antara pelopor PUNK era 1970-an yang lain ialah Lenny Kaye yang dahulunya gitaris kepada kumpulan Patti Smith Group.

Kini lagenda-lagenda PUNK era 1970-an bukan lagi bermuzik seperti lagenda-lagenda pemuzik di Malaysia, mereka bersatu di bawah YIVO Institute dan berbincang tentang hal ehwal politik dan halatuju muzik PUNK mereka.

Menurut akhbar Israel, Haaretz pada 21 Julai 2009, satu forum yang dianjurkan oleh YIVO telah membincangkan akan isu-isu berkaitan PUNK. Antara perbincangan yang hangat ialah berapa banyak pengaruh budaya Yahudi di dalam muzik PUNK.

Forum itu dipengerusikan sendiri oleh Lenny Kaye manakala ahli-ahli panelnya ialah bekas-bekas pemuzik PUNK era 1970-an seperti Tommy Ramones, Chris Stein dan Manitoba.

Selain persoalan masa depan Punk, forum itu juga membincangkan berkenaan artikel Steeven Lee Beeber yang bertajuk “The Heebie-Jeebies at CBGB’s: A Secret History of Jewish Punk”.

(Gambar) dipetik dari Harian Metro berkaitan Punk Tulen dan Punk Tiruan.

oleh:- Arman

Sumber:- ibnu yaacob

Link:- http://ibnuyaacob.com/?p=1156

7 ulasan:

 1. isu punk ni mmg xkan abis pun smpi bile2 bak kate diorg punk not dead. yg peliknya np la punk2 ni jd idola diorg sedangkan yg mempunyai nama2 besar dlm punk ni byk yg terlibat dgn jenayah, bunuh diri, heavy drug n mcm2 lg..

  BalasPadam
 2. Diorang ingat stailor sangat kot tapi tak sedar budaya Punk adalah ciptaan orang2 Yahudi Zionist.

  BalasPadam
 3. Salam.

  Yahudi ada dimana-mana. Tidak kira negara Islam atau pun Bukan Islam. Pengaruh mereka memang kuat. Semua perkara yang tidak elok adalah hasil ciptaan mereka sendiri..semuanya untuk memesongkan akidah umat Islam.

  p/s: Blog tu memang bagus. Banyak pembongkaran tentang yahudi yang ramai orang yang tidak tahu.
  Aku pun merupakan pembaca setiasa blog berkenaan.

  BalasPadam
 4. @Raja Lawak Jenaka :- Sama lah cuma saya hujunng tahun lepas baru tau pasal blog berkaitan 'Blog Konspirasi Malaysia'. Banyak bagus...

  @Dawa :- Tak tahu lah. Huhuhuuu... Mungkin nama bunk jee kot... Maklumlah saya kurang dengar sangat penyanyi kumpulan nie. ;-P

  BalasPadam
 5. azwan. dicadangkan tukar nama blog ke azwanalaman.blogspot. senang la tak payah nak tukar setiap tahun.. link dari blog lain pun tak hilang.. cadangan ditutup.

  BalasPadam

Sekarang anda boleh buat ulasan disini.

babab.net