Isnin, 3 Januari 2011

5 Cara Dandanan Dan Menghias Diri Muslimah Yang DILARANG Dalam Islam


Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a bahwa Rasulullah S.A.W bersabda:

“Allah S.W.T mengutuk orang-orang menyambung rambut dan meminta disambungkan,juga orang yang membuat tato dan orang yang dimintakan membuat tato” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sementara hadis lain, Rasulullah S.A.W juga pernah bersabda: Diriwayatkan daripada ‘Alqamah dari Abdullah bin Mas’ud r.a, katanya :

“Allah S.W.T mengutuk orang- orang yang membuat tato sebagai hiasan, juga orang yang meminta dibuatkan tato padanya, Orang- orang yang mengubah dan membentuk alis matanya, juga orang-orang yang meminta diubahkannya, orang- orang yang mengubah bentuk gigi untuk kelihatan lebih rapi dan kemas dengan mengubah ciptaan Allah S.W.T.”

Sebenarnya banyak hadis yang membicarakan hal ini, dengan kata lain menunjukkan bahawa perbuatan tersebut adalah diharamkan dalam islam. Oleh itu, para muslimah sama ada yang belum berkahwin atau yang sudah berkahwin hendaklah menghidari perbuatan-perbuatan yang tersebut.

Untuk memudahkan pembaca untuk memahami, saya akan senaraikan hal-hal yang diharamkan yang telah disebutkan dalam hadis tadi.

1. Mengunakan rambut palsu

2. Orang yang meminta kepada orang lain supayarambutnya disambung dengan rambut orang lain (cemara).Atau menyambung bulu mata agar nampak lebih panjang dan lentik.

3. Membuat tato atau menusuk badan menggunakan jarum atau pisau atau benda tajam lainnya sama ada di telapak tangan, pergelangan, di bibir atau di tempat anggota tubuh yang lain hingga mengeluarkan darah yang kemudiannya menampakkan tanda disitu. Untuk menghasilkan warna hijau pada tempat yang luka, selalunya mereka menggunakan sejenis celak ataupun sejenis pewarna yang mengakibatkan ada kesan warna hijau padanya.

4. Mencukur rambut wajah supaya kelihatan licin, hal ini dikhususkan agar kening atau rambut alis mata letaknya nampak lebih tinggi ataupun supaya nampak sama agar nama lebih cantik dan menarik.

5. Merapikan gigi supaya kelihatan kemas samaada dengan menggunakan alat besi atau apa saja jenis cara agar nampak lebih cantik. Namun dalam keadaan yang memudaratkan perkara ini diharuskan dalam islam. Ia menjadi haram jika seseorang itu sudah mempunyai gigi yang kemas namun masih juga membentuknya kerana ingin nampak lebih menawan.

Kesemua yang disebutkan diatas itu adalah diharamkan oleh islam sama ada orang yang meminta supaya dilakukan kepadanya atau orang yang melakukan hal tersebut kepada yang meminta kepadanya.

Begitu juga para isteri muslimah. Perkara diatas memang diharamkan. Ada sesetengah para isteri zaman ini beranggapan bila sudah kahwin, mereka boleh mencukur kening atau sebagainya kerana mendapat keizinan suami. Hakikatnya ia adalah diharamkan. Oleh itu seorang isteri seharusnya menghindari bentuk dandanan yang diharamkan dalam islam, begitu juga suami, suami yang baik tidak akan menyuruh isterinya melakukan perkara yang diharamkan dalam islam. Apabila perbuatan yang di atas tadi diharamkan islam dilakukan oleh para isteri muslimah maka menggunakan cara-cara tersebut walaupun pada suami sendiri pun diharamkan jua.

Oleh itu para muslimah juga kepda seluruh kaum muslimin, janganlah melakukan hal- hal seperti diatas tetapi perhatikanlah ajaran Allah S.W.T dan redalah, pasrahlah kepadanya kerana memang itulah yang terbaik untuk kita. Setiap peraturan atau larangan yang datang dari Allah S.W.T seharusnya kita sambut dan turuti dengan baik.

*Artikel ini ditulis berpandukan buku yang bertajuk ‘Isteri Yang Membahagiakan Suami’. Muka surat 44-51.Karangan: Muhammad Abdul Halim. Cetakan 1996.*

Info Dari Fan Page Facebook:- Wanita Solehah Itu,Bidadari Syurga.

7 ulasan:

 1. Sama2... Jika ada info menarik dan sesuai saya akan share kepada semua pembaca. ;-)

  BalasPadam
 2. maknanya pakai maskara tu haram ke?

  BalasPadam
 3. maknanya even tak cukur kening tapi pakai celak just utk bentukkan/cantikkan kening haram ke?
  kalau pakai braces pon haram jugak ke?

  BalasPadam
 4. Tentu ramai pening kepala mengatakan pakai Maskara nie haram. Yang saya ada dengar ceramah Ustaz mengatakan haram bagi perempuan pakai celak apabila keluar rumah kerana ia dijadikan perhiasan. Lelaki pakai celak dihalalkan kerana ikut sunnah. ALLAHUAA'LAM

  Saya ada terjumpa satu laman forum Halaqah membincangkan tentang "Hukum Memakai Celak Bagi Muslimah" boleh baca di:-

  http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5446.msg43235#msg43235 .

  http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5446.20

  http://halaqah.net/v10/index.php?topic=5446.40

  Dari situ kita boleh tahu atas perbincangan dan pendapat dan jawapan Ustaz, Ustazah, atau berpelajaran dalam bab hukum tentang kenapa haram pakai celak disebabkan perhiasan, terhalang mengambil wudhuk dan sebagainya. Manakala kenapa lelaki memakai celak adalah sunnah nabi.

  BalasPadam

Sekarang anda boleh buat ulasan disini.

babab.net