Ahad, 6 Mac 2011

Adobe Flash Versi 11 Bakal Sokong Aplikasi Java 3D API


Tentu anda biasa mendengar satu perisian interaktif dari Adobe Flash (dulu Macomedia Flash) untuk anda bermain permainan online dan juga tonton animasi.

Sekarang ini Adobe Flash bakal menyediakan satu sokongan aplikasi yang menjadi kenyataan tak lama lagi walaupun ia masih dalam proses iaitu 3D API. Jika anda ingin lihat anda perlu download Adobe Flash Player versi 11 (Incubator Build) di http://labs.adobe.com/downloads/flashplatformruntimes_incubator.html bahagian tajuk Flash Player Incubator Debug Installers cuma untuk aplikasi Google Chrome belum ada lagi. Mozilla Firefox dan Internet Explorer sahaja dapat sokong aplikasi ini.

Selepas anda download aplikasi driver anda boleh lihat beberapa sample Adobe Flash Player versi 11 yang sudah pun dihasilkan:-

MAX RACER

TANK ONLINE (Game Online)

Dan Lain-lain termasuk aplikasi game online, dan interaktif 3D.

Kepada yang suka mengkaji tentang aplikasi ini anda boleh layari ke http://alternativaplatform.com/en/download7/. Anda boleh lihat cara-cara dihasilkan 3D API di perisian Adobe Flash. Untuk cuba menghasilkan 3D model anda sendiri saya cadangkan pakai perisian 3D Studio Max dan download plug-in di http://alternativaplatform.com/en/16-12-2010/ (Anda kena isi form diorang sediakan)

Apa pun ia masih dalam proses lagi. Memang lambat nak lihat dan bermain game online yang menggunakan sokongan Adobe Flash Player 11. Jika siap sepenuhnya tentu ia menambahkan lagi kemudahan dan keseronokan untuk anda semua. :-DP/S:- 3D API... Setahu saya ia asal dari Java 3D API untuk permainan dan interaktif di handphone.

-> Lama tak buat post blog kerana kesibukan kerja2 di office membuatkan saya perlu fokus dan kejar dateline. Walau bagaimana pun saya tetap akan kongsi info2 yang bagus untuk anda semua dan berhajat nak buat satu blog baru nanti. InsyaAllah... (^^,)

2 ulasan:

  1. 4 your information...the power of flash need a good graphic processing.. biarpun dah release API baru...browser perlu diupdate dan of-course, supporting daripada hardware is huge advantage

    BalasPadam
  2. Btul tue... Apa pun saya nak sesangat Flash ada 3D API untuk buat aplikasi dan lain2.

    BalasPadam

Sekarang anda boleh buat ulasan disini.

babab.net