Khamis, 14 Mei 2009

AVG 8 atau 8.5... Lebih baik pakai AntiVirus Lain.

Tentu anda pernah memakai program AntiVirus dari AVG. Ok... Kali ini entry saya nie berkaitan dengan AVG yang betul-betul membuatkan saya sakit hati. Memang hampir terbantut hasil kerja saya kat office. Tapi nasib baik office tempat saya kerja tue ada menyediakan Hard Box (External Hard Disk) mempunyai kapasiti 3 Terra Byte dan juga PC. Kira dapat diselamatkan fail/data kerja saya, dan juga dapat jalankan kerja walaupun ada curtain data kena support.

Sebab-sebab mengapa AVG membawa masalah ialah sejak saya mula update AVG version 8 dalam pertengahan bulan lepas (April). Sebelum nie memang tidak pernah berlaku saya update AVG. Sekarang, AVG sanggup memremovekan fail-fail format seperti .exe, jpeg, bmp, dan scr. Memang bagus AVG remove format tue untuk virus, spyware dan malware, tapi yang membuatkan saya naik hairan dan sakit hati ialah ia meremovekan program fail Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, 3D Studio Max, Maya Autodesk, dan Microsoft Office. dan juga sistem window pun dia ada remove. Saya terpaksa format balik PC, tapi bila install balik software lagi bertambah masalah.

Jadi kepada anda dah pakai AVG yang ingin update. Better jangan update lagi. Dan kalau anda masih baru lagi nak teringin sangat install AVG lebih baik pakai software AntiVirus lain. Ini antara saya syorkan perisian anti virus yang sesuai untuk anda:-

Anti-Virus: Shareware:-

ESET/NOD32 Anti Virus Recommended --> Saya dah pakai sekarang

Anti-Virus: Freeware:-

AntiVir Recommended

Kalau anda masih lagi pakai AVG, pakai lah... Tapi sekiranya dia ada tunjuk Infection seperti photoshop.exe, WINWORD.exe, POWERPNT.exe, FRONTPG.exe, EXCEL.exe, 3dsmax.exe, dan lain-lain program (Ada lagi selain saya tunjuk program yang AVG nak remove, cuma saya susah nak listkan kerana terlalu banyak AVG cuba nak remove fail program). Jangan anda tekan butang remove all tak salah saya. Jika menggangu lagi kerana infection tue elok uninstall...

P/S:- AVG pun remove fail screen saver Upin dan Ipin... Jangan terkejuk...:-p

P/SS:- PC kat tempat saya kerja tue jangkit sampai 4 buah PC kerana masalah AVG...


4 ulasan:

  1. Tambahan...boleh gunakan Avira as a second choice..D/load di download.com

    Free antivirus ke-2 paling banyak di d/load selepas Avg

    BalasPadam
  2. Terima kasih banyak2 Melayu Video kerana memberi cadangan choice untuk antivirus yang bagus...;-)

    Siapa ada cadangan boleh bagi jenis2 antivirus yang bagus kat komen saya...

    BalasPadam
  3. Oh ya...
    Saya mula pakai ESET/NOD32 Anti Virus tue atas cadangan member forum dari admin (kurama87) friendkorner.net...
    Sapa2 blum masuk forum friendkorner.net tue sign-up jee...
    Macam-macam ada...;-)

    BalasPadam
  4. bila kau nak repair pc aku lak?

    BalasPadam

Sekarang anda boleh buat ulasan disini.

babab.net