Isnin, 10 Januari 2011

15 Maksiat Yang Akan Menurunkan Bala

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. rasulullah saw bersabda :”Apabila umat ku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu :
  1. apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu
  2. apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan
  3. zakat dijadikan hutang
  4. suami memperturutkan kehendak isteri
  5. anak derhaka terhadap ibunya,
  6. sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya
  7. ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya
  8. suara sudah ditinggikan di dalam masjid
  9. yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di kalangan mereka
  10. seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya
  11. khamar (arak) sudah diminum di merata tempat
  12. kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki)
  13. para artis-artis disanjung-sanjung
  14. muzik banyak dimainkan
  15. generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat)

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain.” (Hadith riwayat Tirmizi)

Copy Dan Paste dari:-

10 ulasan:

  1. ayat no.6 tu cam tergantung jer..
    ape2 pon nice info..

    BalasPadam
  2. Saya ada baca dan mendengar ceramah agama dulu-dulu berkaitan hadis ini. Memang ada kaitan antara 5 dengan 6, dan juga ada dikira asing.

    BalasPadam
  3. Tadi AJL dah habis... Sama2 saling ingat-mengingati jangan disanjung-sanjung para artis-artis nanti akan menerima bala...

    BalasPadam
  4. huhu 2 la pasl, taksub sgt ngan hiburan, dh terlalu byk sgt hiburan skrg nih, pe2 pon salam perkenalan

    BalasPadam
  5. perkara yang berkaitan hiburan sangat di war-warkan..yang berkaitan ugama pula dibiarkan sepi..inilah masaalahnya sekarang ni..

    BalasPadam
  6. bila hiburan menjadi permainan...

    BalasPadam
  7. dah kerap berlaku benda seumpama ni.. dunia akhir zaman..

    BalasPadam
  8. info yang bagus,,sangat menarik untuk dibaca.

    BalasPadam

Sekarang anda boleh buat ulasan disini.

babab.net